Volonterski centar Karlovac

evs (1)

 

Europska volonterska služba (EVS) dio je programa Erasmus+ koja omogućuje mladima od 17 do 30 godina da provedu do 12 mjeseci u stranoj zemlji volontirajući na projektima koji se bave raznim temama (umjetnost, kultura, mladi, mediji, okoliš, sport, antidiskriminacija, ljudska prava, Europska unija, itd.). Volonter doprinosi radu organizacije u kojoj je smješten te mu je osigurana stalna potpora u radu i učenju, kao i neformalni tečaj jezika zemlje u kojoj boravi.

 

Sudjelovanje je besplatno za volontere (osim mogućeg manjeg doprinosa putnim troškovima). Volonteru je osiguran smještaj, hrana, osiguranje, mjesečni džeparac i putni troškovi.

EVS projekt uključuje minimalno dvije organizacije i volontera.

Postoje dva tipa organizacija koje provode EVS projekt:

  • organizacija pošiljatelj (sending organisation) koja je primarno zadužena za pripremu volontera za odlazak na volontersku službu,
  • organizacija primatelj (receiving organisation) u kojoj volonter obavlja službu i koja je dužna volonteru pružiti potporu u radu i učenju i osigurati praktične stvari oko života u novoj sredini.

Da bi organizacije mogle sudjelovati u projektu moraju imati važeću akreditaciju kojom se potvrđuje kapacitet organizacije za kvalitetnu provedbu projekta.

Uloga organizacija je prijaviti projekt na natječaj za financiranje, a volonter treba pronaći projekt na kojem želi sudjelovati i prijaviti se izravno organizacijama.

Na Europskom portalu za mlade nalazi se popis akreditiranih organizacija koje mogu sudjelovati u EVS-u na način da primaju ili šalju volontere na EVS. Iz te baze je potrebno naći organizaciju u stranoj zemlji koja ima akreditaciju kao ‘receiving organisation’ i organizaciju iz Hrvatske koja ima akreditaciju kao ‘sending organisation’. Nakon pronalaska željenog projekta volonter treba kontaktirati organizaciju oko slobodnih volonterskih pozicija i dalje s njima dogovoriti početak službe.

 

erasmus+logo_bezPozadine

Erasmus+ je novi program Europske unije za obrazovanje, osposobljavanje, mlade i sport za razdoblje od 2014. do 2020 godine. Program Erasmus+ obuhvaća sve europske i međunarodne programe i inicijative Europske unije u području obrazovanja, osposobljavanja, mladih i sporta. Erasmus+ usmjeren je jačanju znanja i vještina te zapošljivosti europskih građana kao i unaprjeđenju obrazovanja, osposobljavanja te rada u području mladih i sporta.

 

Detaljnije o Erasmus+ na sljedećem linku:

http://mobilnost.hr/index.php?id=784

 

 

 

 

 

 

 

Izvor: Agencija za mobilnost, www.mobilnost.hr