Volonterski centar Karlovac

 

Europske snage solidarnosti pružit će priliku mladima da steknu neprocjenjivo iskustvo, razviju svoje vještine i daju doprinos društvu. Ako ste mlada osoba koja traži iskustvo volontiranja ili stručnog rada, ili ste organizacija koja želi privući mlade da se uključe u vaše aktivnosti za jačanje solidarnosti, onda su Europske snage solidarnosti pravi program za vas.

 

Brojni mladi Europljani spremni su volontirati ili raditi za opće dobro u projektima u kojima njihov doprinos daje konkretan rezultat te pokazuje solidarnost s ljudima u nepovoljnijem položaju. Pronalazak odgovarajuće prilike za volontiranje može biti teško. Zbog toga su osnovane Europske snage solidarnosti.

Europske snage solidarnosti sadržavaju dva komplementarna načina djelovanja:

  • volontiranje, kroz koji se mladim ljudima daje prilika da uz pomoć bespovratnih sredstava volontiraju u razdoblju od dva do dvanaest mjeseci, u punom radnom vremenu.
  • stručni rad, kroz koji se mladim ljudima daje prilika da dobiju posao, staž ili naukovanje u širokom rasponu sektora uključenih u aktivnosti za jačanje solidarnosti kojima su potrebne visokomotivirane i socijalno osviještene mlade osobe.

Cilj je Europskih snaga solidarnosti omogućiti većem broju mladih da sudjeluje u širokom rasponu aktivnosti kroz volontiranje ili stručni rad, kako bi se doprinijelo rješavanju zahtjevnih situacija diljem Europske unije, a u cilju jačanja solidarnosti.

 

NAČELA EUROPSKIH SNAGA SOLIDARNOSTI

Načela na kojima se temelje sve aktivnosti i mogućnosti ovog programa možete pronaći na Portalu Europskih snaga solidarnosti.

 

ŠTO OBUHVAĆA OVAJ PROGRAM?

Mladi će se moći uključiti u projekte i aktivnosti raznolike prirode. Oni mogu biti povezani s uslugama od općeg dobra i obuhvaćati različita područja, primjerice obrazovanje, zdravstvo, socijalnu integraciju i uključivanje na tržište rada, pomoć u opskrbi prehrambenim i drugim proizvodima, izgradnju skloništa, izgradnju i obnovu lokaliteta te upravljanje njima, prijem i integraciju migranata i izbjeglica, zaštitu okoliša i sprečavanje prirodnih katastrofa.

Sudjelovanje ne donosi korist samo mladima, već pridonosi i naporima tijela nacionalne i lokalne vlasti, nevladinih organizacija te poduzeća pri suočavanju s raznim izazovima i krizama. Kroz aktivnosti organizacija koje sudjeluju u programu, Europske snage solidarnosti će pridonijeti dobrobiti građana i društva u cjelini.

 

TKO MOŽE SUDJELOVATI

Pojedinci

Mladi od 18 do 30 godina iz zemalja članica Europske unije. Uvjet za sudjelovanje je registracija na Portalu Europskih snaga solidarnosti. Registracija je besplatna, a služi tome da organizacije mogu na jednostavan i pregledan način oglasiti svoje projekte te kontaktirati i pretraživati odgovarajuće kandidate za sudjelovanje u projektima.

Organizacije

Prihvatljive su javne i privatne nacionalne i međunarodne organizacije iz zemalja članica Europske unije. Uvjet za sudjelovanje jest da organizacije posjeduju odgovarajuću Oznaku kvalitete (Quality Label), što predstavlja akreditaciju za sudjelovanje u programu.

 

EUROPSKE SNAGE SOLIDARNOSTI PODRŽAVAJU SLJEDEĆE TIPOVE PROJEKATA:

  • Službe solidarnosti (solidarity placements) koje mogu biti u obliku volontiranja, stažiranja ili zaposlenja te se mogu odvijati u matičnoj zemlji ili inozemstvu; te aktivnosti volonterskih timova;
  • Projekti solidarnosti.

Više o Programu pročitajte u Vodiču kroz program Europske snage solidarnosti.

 

Izvor: europskesnagesolidarnosti.hr