Volonterski centar Karlovac

Svjetski dan činjenja dobrih djela

3.4.2022. održao se Svjetski dan činjenja dobrih djela, koji se nije ni u Karlovcu zaobišao, zahvaljujući Tehničkoj školi Karlovac. 

 

Učenici članovi projekta “The green changemakers” iz Tehničke škole Karlovac volontirali su u Udruzi Jak kao Jakov. Osnovni cilj Udruge Jak kao Jakov pomoć je djeci oboljeloj i liječenoj od malignih bolesti i njihovim socijalno ugroženim obiteljima. U dogovoru s gospođom Ivančicom Rubido, osnivačicom i voditeljicom Udruge odlučeno je da će učenici pripremiti Uskršnje čestitke koje će se, uz ostale uratke koje su stvorili volonteri, prodavati u sklopu akcije Uskrs u srcu. Odlučeno je načiniti 100 čestitki u čemu su učenici i uspjeli.  Gospođa Rubido potom je pozvala učenike i njihovu nastavnicu u Udrugu. Upoznala ih je s djelatnosti i ciljevima Udruge. Ujedno im je govorila o volonterizmu, o bitnosti volontiranja i činjenje dobih djela te ih je nastojala potaknuti da promisle i ovisno o svojim željama i sposobnostima postanu volonteri.

 

Učenicima Teničke škole pridružile u obilježavanju Svjetskog dana činjenja dobrih djela pridružili su se i učenici Gimnazije Vukovar te Industrijsko strojarske škole Zagreb. učenici Gimnazije Vukovar u partnerstvu sa učenicima iz Tehničke škole Karlovac, Industrijsko strojarske škole Zagreb, te sa učenicima anadolijske škole Yunus Emre iz Bingola iz Turske i Karmirgyugh N1 secondary school, Karmirgyugh iz Armenije, željeli su aktivno pridonijeti obilježavanju Svjetskog dana činjenja dobih djela. Sudjelovali su u lokalnim akcijama i na taj se način pridružili nositeljima globalnih promjena s ciljem stvaranja pozitivnih promjena u svojoj zajednici i našem svijetu. 

Sudionici projekta iz Gimnazije Vukovar svojim  su trudom i sredstvima izradili Knjižnicu na otvorenom – kućicu za knjige s ciljem razvoja kulture čitanja i čitalačke pismenosti kroz povećanje dostupnosti knjiga i raznovrsnih čitalačkih materijala. Knjižnica na otvorenom, smještena je u dvorištu škole i funkcionira po principu Posudi, čitaj, vrati ili/i doniraj knjigu pri čemu svatko može posuditi knjigu baš kao i obogatiti Knjižnicu nekom svojom knjigom.

Nastavnici Industrijske strojarske škole u Zagrebu su predložili nekoliko akcija, a njihovi su učenici odabrali posjet Domu za starije Sveta Ana u Zagrebu. Učenici su oduševili odabirom akcije. Razlozi posjeta ovoj važnoj instituciji su razumijevanje i suosjećajnost  prema starijim osobama koje su učenici gradili i razvijali u svojim obiteljima. Nakon ljubaznog dočeka ravnateljice  gđe Karoline Martinuš  i voditeljice gđe  Smilje Matijašević koje su ih predstavile korisnicima  doma, započelo je druženje i osobno upoznavanje učenika i korisnika. Razgovore i druženje upotpunili su igranjem društvenih igara koje su učenici odlučili donirati.