Volonterski centar Karlovac

Na 9. Festivalu volonterstva nagrađeno 4 Najvolontera i Najvolonterski program

25.09.2021. na Glazbenom paviljonu u Karlovcu, u sklopu Sajma udruga održan je Festival volonterstva. 

Kao i svake godine do sada, birali su se Najvolonteri/ke u 4 kategorije, a ove godine svoje glasove davali su predstavnici Hrvatskog centra za razvoj volonterstva i Volonterskog centra Osijek.

  1. U kategoriji od 14 do 19 godina Najvolonterka grada Karlovca je Dora Kučan

Dora je sudjelovala u gotovo svim volonterskim akcijama Društva naša djeca Karlovac . Svojim trudom, radom, kreativnošću, marljivošću i beskrajnom nesebičnosti koju je ove godine pokazala uistinu je uvelike doprinijela radu udruge. Kandidatkinja u radu i aktivnostima sudjeluje unatrag osam godina, a službenom volonterkom postala je prije četiri godine. U posljednoj godini prikupila je 254 volonterskih sati.

2. U kategoriji od 20-29 godina Najvolonterka grada Karlovca je Romana Franjković.

Romana Franjković je u proteklih godinu dana uložila 102 volonterska sata za razvoj organizacije DrONe i sudjelovala je u kreiranju prvog projekta razmjene mladih koji je trenutno u provedbi. Prema tome, njen je volonterski angažman uvelike utjecao na razvoj organizacije, a time i aktivnosti koje se nude mladima u lokalnoj zajednici.

3. U kategoriji od 30-60 godina Najvolonter grada Karlovca je Mladen Horvatin.

Mladen Horvatin je predsjednik Zajednice tehničke kulture Karlovac, te predsjednik Zajednice tehničke kulture Karlovačke županije. Obje te funkcije, odnosne aktivnosti koje su vezane uz to obavlja volonterski. Kao predsjednik organizira rad udruga, brine se o redovitom i pravovremenom radu tajnika. Osim toga često kontaktira sa svim dionicima koji pomažu rad Zajednica. Osim toga volonterski održava tečajeve zrakoplovnog modelarstva.

4. U kategoriji od 60+ godina Najvolonter grada Karlovca je Dragan Mladenović.

Dragan Mladenović je Načelnik odreda, te uspješno koordinira aktivnosti rada sa najmlađim izviđačima – poletarcima, sa srednjim dobom izviđača, a to su izviđaći i planinke, se najstarijim izviđačima – brđanima i sa radom uprave. Također provodi suradnju sa drugim odredima tijelima lokalne uprave kao i suradnju sa Savezom izviđača Hrvatske. Odred izviđača “Vladimir Nazor” je svojim aktivnostima učinio prepoznatljivim. U prošlih godinu dana sakupio je čak 420 volonterskih sati.

 

Najvolonterski program grada Karlovca u 2021. godini je program „Youth work“ udruge za društveni razvoj i neformalno obrazovanje – Drone. Youth work program je osmišljen kako bi se ojačali kapaciteti mladih, prvenstevno lokalno, te kako bi uključili mlade u razne aktivnosti koje doprinose ne samo osobnom razvoju, već i razvoju zajednice. Temelji se na uključivanju mladih kroz grupne i individualne aktivnosti, sa sustavom prilagođene potpore i poticanja na osobni razvoj i stjecanja kompetencija za još više uključivanja u rad za zajednicu, s istovremenim osnaživanjem osjećaja svrsishodnosti i utjecanja na dobrobit i napredak vlastite zajednice.

Zahvaljujemo se još jednom svim organizatorima na sudjelovanju, zahvaljujemo se gradu Karlovcu na suradnji i želimo vam svima puno sreće u budućim volonterskim angažmanima!

A kako je sve izgledalo na samom festivalu možete pogledati ovdje.