Volonterski centar Karlovac

PROJEKT VOLONTERSKA ŠKOLICA: S radom započela dva školska volonterska kluba u Sisačko-moslavačkoj županiji

U Osnovnoj školi Budaševo-Topolovac-Gušće u četvrtak, 4. listopada 2018, otvoren je prvi Klub volontera u sklopu EU projekta Volonterska školica.

Volonterska školica 1

Volonterska školica opis

Nakon edukacija koje su prošli nastavnici i učenici ove škole, a koje su vodile Paula Raužan i Barbara Marjanović iz partnerske organizacije Agencija lokalne demokracije (ALD) iz Siska, formirana je radna skupina, izrađen je volonterski program te je kao kruna jednogodišnjeg rada s radom započeo Klub volontera „Sreća“ OŠ Budaševo-Topolovac- Gušće iz Budaševa. Koordinatorica volontera Barbara Marjanović podsjetila je okupljene o svim aktivnostima koje su provedene od lipnja 2017., početka projekta te planiranim aktivnostima koje slijede nakon početka rada školskih klubova volontera.

Na svečanosti kojom je obilježen početak rada Kluba volontera ove škole ispred organizacije voditelja projekta udruge Carpe Diem iz Karlovca ravnateljici škole, voditeljica projekta Antonija Vučić, predala je prijenosno računalo i poklone za članove Kluba i učenike-volontere. Edukatorica volontera Paula Raužan nastavnicima i učenicima uručila je Potvrde o završenoj edukaciji za osmišljavanje i provedbu programa školskog volontiranja te kako biti volonter.

Klub volontera „Sreća“ OŠ Budaševo- Topolovac-Gušće djelovat će kroz čak tri volonterske skupine. Volonterska skupina ”Pčelice”- MŠ Budaševo: pomoć u učenju vodit će Ljiljana Kocmanić Ivšić, učiteljica, a ekološke i humanitarne aktivnosti uliteljica Martina Alapić Breyer. Volonterska skupina “Radost”- PŠ Topolovac. Tanja Peronja Begić, učiteljica- vodit će ekološke i humanitarne aktivnosti, a Magdalena Cvek Brnad, učiteljica -pomoć u učenju. Volonterska skupina ”Rode”-PŠ Gušće također će se baviti ekološkim i humanitarnim aktivnostima, a vodit će ih Gabrijela Perhat Trepša, učiteljica dok je za pomoć u učenju zadužena Jadranka Knežević, pedagoginja.

Dan nakon i Osnovna škola Braća Ribar iz Siska otvorila je svoj klub volontera koji nosi ime: Mali volonteri-Ribarovci. Početak rada simbolično je obilježen na svečanosti održanoj u petak, 5. listopada 2018. I Mali volonteri – Ribarovci dobili su na korištenje prijenosno računalo te komplet poklona za male volontere, a uručila im ih je Paula Raužan, edukatorica na projektu Volonterska školica i predsjednica ALD-a iz Siska.

U ovoj sisačkoj osnovnoj školi koordinatorica volonterskog programa je školska pedagoginja Gabrijela Kramarić Eid, a voditeljice i koordinatorice volontera pojedinacnih akcija su učiteljice Zdenka Balen, Nina Ceković Prangovski, Jadranka Kralj, Monika Leško i Staša Muža.

Volonterska školica 2

Sadržaj teksta je isključiva odgovornost udruge Carpe Diem.