Volonterski centar Karlovac

Volonteri o volontiranju – Ljiljana Vokić

Povodom 6. Festivala volonterstva donosimo vam set intervjua s nekima od dosadašnjih dobitnika nagrade za “Najvolontera”. Što je točno volontiranje i kako je utjecalo na njihove živote saznajte u nastavku.

Prošlo je neko vrijeme od kad ste osvojili nagradu na Festivalu volonterstva, što se od tada promijenilo u vašem životu i koliko je volontiranje utjecalo na vaš život?
Volonterstvo u Karlovcu još uvijek nije uobičajena djelatnost, pa se nažalost mali broj građana odlučuje da u svoju svakodnevicu uklopi volontiranje i svoje slobodno vrijeme iskoristi da pomogne onome kome je pomoć potrebna. Stoga je za mene osobno najvažnije da zadovoljstvo koje ja imam kroz volonterski rad približim i drugima kako bi se brže i kvalitetnije rješavali nagomilani problemi i neostvarene potrebe u našem gradu.

Koje vam je volontersko iskustvo ostalo u najdražem sjećanju?
Dugogodišnja sam volonterka u programu terapijskog jahanja,tako da sam fokusirana isključivo na pomaganje djeci s teškoćama u razvoju da postignu najbolje moguće dobrobiti za svoje zdravlje. Najveće zadovoljstvo jest napredak u rastu i razvoju djece koja sudjeluju u rehabilitacijskom programu, sretna lica djece kao i njihovih roditelja.

Što za vas znači volontiranje?
Volontiranje je za mene pokretačka snaga aktivne, odgovorne i humane zajednice, potencijal izgradnje suosjećanja i solidarnosti s drugima i drugačijima koji neizbježno pridonosi stvaranju boljeg svijeta u cjelini.

Kako bi potaknuli osobe da volontiraju?
Poanta je da se mladima približe dobrobiti i vrijednost volontiranja.
Svakom bi sugerirala da pronađe organizaciju u kojoj može volontirati jer će na kraju svake odrađene aktivnosti doživjeti osjećaj zadovoljstva zbog kojeg će se radovati svakom slijedećm danu u kojem čini dobro za sebe, za one kojima je pomoć potrebna i za zajednicu. Osim toga volontiranje treba iskoristiti kao priliku da od završetka školovanja do dobivanja zaposlenja mladi korisno troše svoje slobodno vrijeme,stjecanjem raznovrsnih praktičnih iskustava koja će moći upotrijebiti u različitim životnim situacijama.

Projekt Festival volonterstva financira Grad Karlovac.

Festival volonterstva ove se godine suorganizara u sklopu aktivnosti ESF projekta „Volonterska školica“, a čiji je jedan od ciljeva doprinijeti razvoju odgoja i obrazovanja za volontiranje na području Karlovačke i Sisačko-moslavačke županije. Nositelj projekta je Carpe Diem – udruga za poticanje i razvoj kreativnih i socijalnih potencijala djece, mladih i odraslih. Projekt „Volonterska školica“ sufinanciraju Europska unija i Ured za udruge Vlade RH. Ukupna vrijednost projekta je: 948.086,07 kuna. Trajanje: 1. lipanj 2017. – 31. svibanj 2019. Lokacija provedbe: Karlovačka i Sisačko-moslavačka županija.

Sadržaj teksta je isključiva odgovornost udruge Carpe Diem.