Volonterski centar Karlovac

Volonteri o volontiranju – Jakov Cipurić

Povodom 6. Festivala volonterstva donosimo vam set intervjua s nekima od dosadašnjih dobitnika nagrade za “Najvolontera”. Što je točno volontiranje i kako je utjecalo na njihove živote saznajte u nastavku.

Prošlo je neko vrijeme od kad si osvojio nagradu na Festivalu volonterstva, što se od tada promijenilo u tvom životu i koliko je volontiranje utjecalo na tvoj život?
Volontiranje na život utječe u velikoj mjeri, u pozitivnom smislu naravno. Otkako volontiram izgradio mi se drugačiji pogled na svijet sa puno više razumijevanja i empatije prema drugim članovima našeg društva. Svaki trenutak volontiranja ispunjava me novom energijom koja me motivira za daljnje djelovanje u zajednici. Uz volontiranje sam upoznao puno ljudi i izgradio mnogo kontakata koji su me uveli u nova područja privatnog i profesionalnog kretanja u životu. Osim toga, volontiranjem sam spoznao svoje temeljne vrijednosti i osvijestio ih da mogu pozitivno djelovati u skladu s njima. Otkako sam primio nagradu najvolontera otvorilo mi se još novih prilika za volontiranje i bolja povezanost sa organizatorima volonterskih aktivnosti. Osim toga sama nagrada mi je pružila neku vrstu zahvale za moj rad i motivaciju za daljnje volontiranje.

Koje ti je volontersko iskustvo ostalo u najdražem sjećanju?
U najdražem sjećanju ostaje mi volontiranje u vrtiću kad sam sudjelovao na aktivnostima izrade božićnih ukrasa. Razlog tome je što sam shvatio da se najljepše osjećam u trenucima kad djeci prenosim praktična znanja ili ih podučavam nečem što oni još nisu imali priliku naučiti. Sve navedeno upućuje na samoostvarenje koje sam osjećao u tim trenucima.

Što za tebe znači volontiranje?
Volontiranje za mene prvenstveno znači kvalitetno i produktivno provođenje slobodnog vremena. Svakim volonterskim satom naučim nešto novo, dobijem novi interes, a uz navedeno učinim nešto konkretno što je korisno za pojedinca ili zajednicu. Shodno tome mogu zaključiti da meni volontiranje mnogo znači u životu jer iz njega crpim inspiraciju za budućnost.

Kako bi potaknuo osobe da volontiraju?
Potaknuo bih na način da predstavim različite aspekte volontiranja i da osobu upoznam sa svim mogućnostima koja mu se volontiranjem pružaju. Osoba najlakše može započeti volontirati kroz aktivnosti koje najviše voli, pa bi ju trebalo uputiti baš na takve aktivnosti. Kvalitetno upoznavanje volontera sa volonterskim radom može zapravo biti temelj njegova poticaja za volontiranjem.

Projekt Festival volonterstva financira Grad Karlovac.

Festival volonterstva ove se godine suorganizara u sklopu aktivnosti ESF projekta „Volonterska školica“, a čiji je jedan od ciljeva doprinijeti razvoju odgoja i obrazovanja za volontiranje na području Karlovačke i Sisačko-moslavačke županije. Nositelj projekta je Carpe Diem – udruga za poticanje i razvoj kreativnih i socijalnih potencijala djece, mladih i odraslih. Projekt „Volonterska školica“ sufinanciraju Europska unija i Ured za udruge Vlade RH. Ukupna vrijednost projekta je: 948.086,07 kuna. Trajanje: 1. lipanj 2017. – 31. svibanj 2019. Lokacija provedbe: Karlovačka i Sisačko-moslavačka županija.

Sadržaj teksta je isključiva odgovornost udruge Carpe Diem.