Volonterski centar Karlovac

Volonteri o volontiranju – Darinka Marijanić

Povodom 6. Festivala volonterstva donosimo vam set intervjua s nekima od dosadašnjih dobitnika nagrade za “Najvolontera”. Što je točno volontiranje i kako je utjecalo na njihove živote saznajte u nastavku.

Prošlo je neko vrijeme od kad ste osvojili nagradu na Festivalu volonterstva, što se od tada promijenilo u vašem životu i koliko je volontiranje utjecalo na vaš život?
Volontirati sam počela neplanirano, 2011. god. sam se zainteresirala za Nordijsko hodanje, pohađala tečaj za voditelja NH. Nakon što sam uvidjela koliko je NH korisna tjelesna aktivnost i prihvatljiva za moju generaciju, treću životnu dob, odlučila sam tu mogućnost ponuditi i njima.
Okupila sam zainteresirane, educirala sam pojedinačno svakog novog člana, čiji se broj se postepeno povećavao, osnovali smo Sekciju NH u Matici umirovljenika. Od tada treniramo 2 do tri puta tjedno. Održala sam više prezentacija NH, te i drugim mjestima Karlovačke županije potaknula na osnivanje grupa nordijskih hodača. Punih gotovo osam godina volontiram kao voditelj NH.

Koje vam je volontersko iskustvo ostalo u najdražem sjećanju?
Upoznala sam veliki broj novih osoba, u Karlovcu i šire, svako od njih dodao je nešto mom životu. Isto tako spojila sam mnoge osobe koje se međusobno druže,aktivno uključuju u društvo, i to me raduje. Motiviranje na aktivnost osoba moje generacije, pozitivno je iskustvo u kojem i ja dobivam.

Što za vas znači volontiranje?
Volontiranje za mene znači prenašanje svojih vještina i znanja na druge osobe, poticanje na aktivnost, pronalaženje tema koje će ih zanimati.
Tako sam se uključila u rad „Družionice za starije osobe“gdje također sudjelujem u raznim radionicama, učim nove vještine i sama prenašam svoja znanja predavanjima i sl.

Kako bi potaknuli osobe da volontiraju?
Pozivanjem i uključivanjem osoba koje poznajem da se uključe u rad u svojoj zajednici, svojim savjetima i educiranjem. Primjer su volonteri u drugim mjestima Županije gdje sam potaknula da vode grupe nordijskih hodača, sa njima se druže, organiziraju izlete i druge aktivnosti međusobnim povezivanjem.

Projekt Festival volonterstva financira Grad Karlovac.

Festival volonterstva ove se godine suorganizara u sklopu aktivnosti ESF projekta „Volonterska školica“, a čiji je jedan od ciljeva doprinijeti razvoju odgoja i obrazovanja za volontiranje na području Karlovačke i Sisačko-moslavačke županije. Nositelj projekta je Carpe Diem – udruga za poticanje i razvoj kreativnih i socijalnih potencijala djece, mladih i odraslih. Projekt „Volonterska školica“ sufinanciraju Europska unija i Ured za udruge Vlade RH. Ukupna vrijednost projekta je: 948.086,07 kuna. Trajanje: 1. lipanj 2017. – 31. svibanj 2019. Lokacija provedbe: Karlovačka i Sisačko-moslavačka županija.

Sadržaj teksta je isključiva odgovornost udruge Carpe Diem.