Volonterski centar Karlovac

Više od stotinu sudionika uređivalo okoliš škole u Plaškom

Prva od šest: Volonterskom akcijom u Plaškom započeo tjedan volontiranja u organizaciji Udruge CARPE DIEM

Velikom volonterskom akcijom u Plaškome započeo je tjedan volontiranja u organizaciji udruge CARPE DIEM. U tjednu kada se održava manifestacija „Hrvatska volontira“ naši su volonteri iz Sisačko-moslavačke i Karlovačke županije uređivali okoliš Osnovne škole Plaški. Okupilo se više od stotinu volontera i to iz OŠ Braća Ribar iz Siska, OŠ Budaševo-Topolovac-Gušće, PŠ Topolovac, PŠ Gušće, OŠ Grabrik i Gimnazije Karlovac.

Volonterska akcija u Plaškom započela je pozdravom načelnika Općine Pere Damjanovića i njegovog zamjenika Ivana Šege. Nakon toga dio volontera sadio je sadnice lavande na prilazu školi, drugi dio volontera lavandu je sadio kod knjižnice u Plaškom te su odradili malu eko patrolu i prikupili manju količinu smeća. Treća grupa je sudjelovala u edukativnoj radionici na kojoj su izrađivali herbarije od začinskog bilja. Nakon toga volonteri iz Sisačko-moslavačke i Karlovačke županije prošetali su do rijeke Dretulje, jedne od najčišćih rijeka u Europi. Zajednički zaključak je da je priroda u Plaškom prekrasna, a mjesto čisto i vrlo uredno.

Kao izvrsni domaćini pokazali su se i ovoga puta djelatnici i učenici Osnovne škole Plaški. Osim što su i sami sudjelovali u svim aktivnostima, organizirali su i zajednički ručak svih volontera.

Akcija, u kojoj je sudjelovalo više od stotinu sudionika, organizarana je u sklopu provedbe EU projekta „Volonterska školica“, a koji se financira iz Europskog socijalnog fonda i Ureda za udruge Vlade RH. Projekt zajednički provode CARPE DIEM iz Karlovca, LAG Vallis Colapis iz Ozlja, ALD iz Siska, OŠ Grabrik, Gimnazija Karlovac i udruga Slobodna škola iz Plaškoga. Ukupna vrijednost projekta je: 948.086,07 kn, a traje do svibnja 2019. godine.

Udruga CARPE DIEM u tjednu održavanja manifestacije „Hrvatska volontira“ od 21. do 25. svibnja organizator je čak šest volonterskih akcija u Karlovcu i Karlovačkoj županiji.

Više fotografija možete pogledati na sljedećem LINKU.

 

Sadržaj teksta je isključiva odgovornost udruge Carpe Diem.